loading...

vin för eget bruk

Vingården har 300 vinstockar och druvorna skördas i oktober. Vi har hjälp av våra vänner och arbetet avslutas med en skördelunch. En klar höjdpunkt på året.
Medan de gröna druvorna pressas direkt till juice som får jäsa på ståltankar torkas de blå druvorna 3 veckor för att koncentrera smak och arom innan de krossas och jäses tilsammans med skalen. Det röda vinet lagras en period på ekfat för att balansera frukten med tanniner och rostade aromer.

 

aktuellt

Vårt röda vin Cielo Appasso från 2015 fick bronsmedalj på årets vinbedömning i Föreninegn Svenskt Vin. Jag tror vårt sätt odla för att vinet skall blomma tidigt och att vi torkar druvorna som gör att vinet får stor fruktig arom och som sedan ges en fyllig struktur med hjälp av ekfat. 


 

ny bok från brattås vinträdgård

Nu kan du köpa boken Handbok för VINMAKAREN genom föreningen Svenskt Vin (www.svensktvin.se). Handbok för vinmakaren är en detaljerad handledning för arbetet i vineriet. Boken ger dig handfasta instruktioner hur man gör vitt, rött och mousserande vin i de inledande kapitlen och diskuterar sedan på djupet specifika moment som arbetsrutiner, syror, stabilisering av vinet mm. Ambitionen med boken är att hjälpa dig göra kvalitetsvin av dina druvor.
 Du kan även köpa den gamla boken VINTRÄDGÅRD som är en inspirationsbok för den som vill börja odla vin och göra vin av druvorna. Intäkterna för båda böckerna går till föreningens verksamhet.
 

skörd 2016

Den 12 september skördade vi de gröna druvorna. Det är ovanligt tidigt och ett resultat av den varma våren och hösten i år. I år prövade vi för första gången ett verktyg för manuell avstjälkning som fungerade alldeles utmärkt. Det skall ge vinet samma kvalietet som handrepningen gjorde förra året men enklare och snabbare.
Årets skörd var den största vi haft hittills (115 kg) och druvorna fullt mogna. Vi hoppas därför att vinet blir riktigt bra. De blå druvorna skördas i oktober.

Kvalitetsvin

Föreningen Svenskt Vin arrangerar årligen vinbedömning av svenska viner. Förra året blev vårt röda vin Cielo 2013 bästa vin alla kategorier och i år hade vi med vårt vita vin Solaris 2015 som erhöll bronsmedalj och dessutom utmärkelsen bästa vinet alla kategorier. Kvalitén i Solaris 2015 beror mycket på att vi handavstjälkade druvorna så att vinet fick en ren arom och smak utan någon bitterhet från stjälkarna.